myslimanet

`Daily Mail`

Censusi i vitit 2011 në Britaninë e Madhe tregoi se 33.2 milionë njerëz, në Angli dhe Uells e përshkruajnë veten si të krishterë. Por në qoftë se ju doni një pasqyrë më domethënëse të fesë në Mbretërinë e Bashkuar sot, shikoni këto fotografi, shkruan e përditshmja britanike . 

Historia që tregojnë këto foto është më demaskuese se çdo sondazh. Ato çka tregojnë tre fotot janë aktet e adhurimit të kryera në lindje të Londrës pranë kulteve fetare, në fund të muajit të kaluar.
Dy nga fotot tregojnë ritet e mëngjesit të së dielës në kishat e Shën Gjergjit dhe Shën Marisë në “Cable Street”.
Ndërsa fotoja tjetër tregon besimtarët myslimanë që u mblodhën në mesditë për lutjet e të premtes, jashtë xhamisë, pranë në “Rrugën Brune” në Spitalfields.
Kur Kisha u ndërtua në fillim të shekullit të 18-të, ajo është projektuar për ndenjësen me1230 persona.
Sot, siç tregohet në foto, adhuruesit gjithsej janë vetëm 20.
Ndërsa dy kishat janë pothuajse bosh, xhamia në “Rruga Brune” ka një problem tjetër, mbipopullimin.
Xhamia në vetvete është pak më shumë se një dhomë e vogël me qira në një qendër të komunitetit, dhe kjo mund të mbajë vetëm 100 persona.
Megjithatë, të premteve besimtarët myslimanë dalin jashtë në rrugë, ku marrin deri rreth të njëjtën sasi të hapësirës së madhësisë së Kishës së Shën Marisë poshtë rrugës.
Çfarë këto fotografi sugjerojnë është se, në trendet aktuale, krishterimi në këtë vend është duke u bërë një fe e së kaluarës, dhe Islami është një fe të ardhmes.
Në dhjetë vitet e fundit në Angli dhe Uells, ka pasur një rënie të besimtarëve të identifikuar si të krishterë, nga 71.7 për qind në 59.3 për qind të popullsisë.
Në të njëjtën periudhë numri i myslimanëve në Angli dhe Uells është rritur nga 3 përqind në 4.8 përqind d.m.th. 2.7 milion njerëz.
Islami ka moshën në anën e tij, ku gjysma e myslimanëve britanikë janë nën 25 vjeç, ndërsa një e katërta e të krishterëve janë afruar dekadës së tyre të tetë.
Është vlerësuar se në vetëm 20 vjet, do të ketë më shumë myslimanë aktivë në këtë vend, çka një gjysmë shekulli më parë do të kishte qenë krejtësisht e paimagjinueshme.
Pas disa dekadave, ndoshta një ditë kisha e Shën Gjergjit do të jetë përsëri e mbushur me adhurues, por ata ndoshta nuk do të jenë të krishterët.
kisha 2kisha

 

 

Ndajeni me miqtë tuaj...